Thursday, March 06, 2008

Hvorfor lugter en prut?

Hvis vores krop skal kunne bruge den mad, vi Spiser, skal maden først blive til sukker, fedt og protein. Man kalder det, at maden bliver nedbrudt. Det er bakterier, der nedbryder maden, og når de gør det, bliver der lavet nogle gasser. For det meste bliver gasserne og i lorten og kommer med ud, når vi er på wc. Men nogle gange laves der så meget gas, at det ikke er til at holde på det. Og det er det, vi kalder en prut. En af gasserne er metangas. Og prutter med meget metangas lugter lidt råddent, nærmest som kolort. eN anden af gasserne hedder svovlbrinte og lugter ligesom rådne æg – en rigtig stinker.
Alle prutter en gang imellem – og det er faktisk godt at prutte. For hvis man at gå rundt og holde på prutterne, så får man ondt i maven. Hvor meget prutter, kommer f. eks. an på, hvad man spiser. Hvis man har spist meget frugt og grønt, kan man godt føle, at man får mere luft i maven. Det er, fordi frugt og grønt giver meget bevægelse i tarmene. Afføringen kommer så hurtigere gemmem tarmene. Til gengæld lugter den slags prutter ikke så slemt. Men hvis man f. eks. spiser meget fastfood, kan det give nogle rigtige stinke-prutter. På trods af navnet bevæger fastfood sid nemlig meget langsomt gemmem tarmen, og det betyder, at bakterierne har længere tid til at nedbryde maden. Og når det tager længere tid, laves der mere prut-gas.

No comments: